Apple връща пари от покупки до 14 дни

Apple ще дава възможност на потребителите си в ЕС да получават парите си обратно в 14-дневен срок след покупка на приложения, дигитални книги и музика онлайн.

Новото условие хармонизира политиката на компанията с европейското законодателство по отношение на правата на потребителите и е в сила за продуктите на App Store, Mac App Store, iTunes Store и iBooks, предаде “Дневник”.
 
Потребителите, които си купуват продукти от онлайн магазините на компанията, ще имат двуседмичен срок, през който да решат дали са доволни от покупката.

Само дигиталните ваучери за подарък не са включени в новата политика.

Условието е валидно и за пазара на Норвегия, която не е член на Общността, но няма да работи на територията на САЩ и Канада.

През юни 2014 влезе в сила европейската Директива за правата на потребителите, според която потребителите трябва да имат възможност да върнат стоки, закупени по интернет, по пощата и по телефона, в срок от 14 дни от момента на получаването.

След като законът беше одобрен, разработчиците на онлайн приложения и предприемачите изразиха опасения от загуби заради “гратисчийство”.

14-дневният срок дава възможност на потребителите да използват приложенията за конкретна цел и да искат обратно парите си, щом вече не са им необходими.