Уеб ветеран иска създаването на харта за интернет

Тим Бърнърс-Лий, който е известен като създателят на World Wide Web, се обяви, че е необходим качествено нов начин за регулиране на интернет.

Според Бърнърс-Лий  правителства и корпорации искат да контролират интернет и затова е необходимо да се създаде закон, който ще гарантира поверителността на гражданите на мрежата (netizens) и ще я запази независима.

Бърнърс-Лий представи идеята си за Магна харта за глобалната мрежа още през март, но сега предупреди, че има корпорации и правителства, който искат да контролират и използват отвореността на интернет.

Идеята на учения е да се създаде Велика харта на свободите за мрежата, като за това с идеи допринесат потребителите. Тя ще се базира на принципи като поверителност, неутралност на интернет, свобода на словото, лесен достъп и диверсифицирана инфраструктура.

Плановете на Бърнърс-Лий са били да използва 25-годишнината на глобалната мрежа като повод за начало на дискусия за интернет правата. След разкритията на Едуард Сноудън за шпионските практики на правителствата обаче ученият е разбрал, че спешно трябва да се създаде Магна харта за мрежата.