Sony ще акцентира върху смартфони от висок клас

Японският гигант Sony ще направи качествени промени в стратегията си и ще заложи най-вече на мобилните телефони от висок клас, където може да очаква най-добра възвращаемост.

След последните относително лоши резултати, подразделението Sony Mobile ще предприеме доста драстични мерки, сред които е съкращението на персонала с 15 процента и корекция в бизнес модела. Според тайванското онлайн издание DigiTimes Sony в бъдеще ще се концентрира изцяло върху премиум сегмента, за да търси печалба вместо увеличаване на пазарния си дял в глобален мащаб.

Към момента японците вече редуцираха очакванията си за продажбите през фискалната 2014 г. от 50 на 43 милиона устройства и прекратиха разработката на някои смартфони в ниския и средния ценови сегмент, което най-вероятно ще повлияе на резултатите на тайванските компании, които се занимават с производството на устройствата. В същото време, ако тримесечните продажби на телефони останат около 10 милиона, това би могло в бъдеще да изхвърли Sony от Топ 10 на производителите в световен мащаб.