Airbus избра Fujitsu

Голяма част от нас наистина обичат да летят със самолет. Мощният рев на двигателите кара кръвта да кипи, а леката турболенция не само не ни плаши, но и придава допълнителен наплив от адреналин към цялото преживяване. За да можем обаче, колкото се може по-дълго да се наслаждаваме на това усещане, всички разчитаме на качествената поддръжка на самолетите.
Във връзка с това от Fujitsu обявиха, че са избрани от Airbus за партньор по проект за маркиране на всички основни части с интегрирани RFID етикети, за да бъде улеснена тяхната идентификация и да бъде създаден метод за проследяване на пътя им от производителите до хангарите за монтиране. Така от двете фирми ще разрешат един отдавна съществуващ проблем за поддръжката на самолетите – фалшивите части. Произведени без контрол на качеството, те застрашават безопасността на всички пътници.
Airbus започна да използва RFID маркиране през 2009 г. при производството на новия A350. Постепенно до октомври 2012 г. компанията започна да маркира частите на всички произвеждани модели. През януари 2013 г. беше започната и кампанията за интегриран RFID етикет, който да замести табелките с наименованията.