Google и мистерията Webdriver Torso

Една серия от странни клипове заля интернет и обсеби умовете на хиляди знайни и незнайни теоретици на конспирацията. Става дума за 11-секундни клипове, качени в YouTube от потребител Webdriver Torso. Те представляват серии от червени и сини правоъгълници, движещи се по екрана по привидно произволен начин, съпътствани от произволни и странно комбинирани звукови тонове. Още по притеснителното е, че тези клипове вече са…. ами около 80 000.

Webdriver Torso започва да публикува клиповете преди 8 месеца, като понякога честотата достига 1 клип на всеки 2 минути. Но какво представляват те всъщност?Шпионски съобщения? Контакт от извънземни? Или може би проява на прекалено амбициозен шегаджия?

Интересът към странните клипове надхвърли границите на конспиративните интернет форуми и свтовни медии като BBC и The Guardian посветиха статии на мистерията. Най-голяма роля за разгадаването на загадката обаче има италиански блогър, известен в интернет с името Soggetto Ventuno. Той открива, че Webdriver Torso е част от мрежа от акаунти, наречена ytuploadtestpartner_torso. Постепенно той открива свързани акаунти в Twitter и Facebook. Във втория профил се споменава името на Johannes Leitner, служител на Google в Цюрих и приятел на Matei Gruber, служител, чието име е директно споменато в един от двата клипа, които не показват движещи се цвети правоъгълници (а Айфеловата кула). Ventuno сравнява някой от кадрите с офиса на Google в Цюрих и  открива прилики. 

Използвайки тези и още други “улики” авторите на engadget.com изпращат официално писмо до Google, с което молят компанията да разкрие истината за клиповете. Тя обаче се оказва много по-прозаична от всичките предположения за конспирации. Клиповете наистина са ъплоудвани от Google, но целта им е просто да бъде тествана скоростта за ъплоуд. Акаунтът на Webdriver Torso обаче бил направен публичен по грешка.