Използването на GSM-и като POS-терминали се увеличава

Проучване, проведено сред 2000 търговци във Великобритания, Франция, Германия, Италия и Полша, потвърждава положителната промяна в нагласите на малкия бизнес към приемането на електронни разплащания. Разбирането на потенциала на използването на мобилния телефон като POS терминал (mPOS) от страна на малките фирми е ключовата причина за това. Търговците, първоначално скептични към mPOS поради убеждението, че бизнесът им е твърде малък, или че електронните разплащания са скъпо и сложно решение, бързо променят мнението си след демонстрация на конкретните бизнес ползи на технологията.

Малкият Chip и PIN mPOS картов четец е удобен и финансово изгоден начин за превръщането на всеки потребителски смартфон или таблет в сигурен картов терминал. Посредством връзка със смартфона или таблета на търговеца, решението прави картовите разплащания мобилни и приложими в различни търговски обекти, при покупки по време на мероприятия и при доставки у дома. 

25 mPOS решения са активни в момента в Европа, като няколко ключови европейски банки имат 30 стартирали пилотни проекта за използването на мобилни телефони като POS терминали до есента на 2014 г. Последният такъв проект е Barclaycard във Великобритания. Очаква се скоро такива устройства да предлагат и българските банки.