Samsung ще пусне телефони с Tizen в Русия и Индия

Спомняте ли си операционната система Tizen? Макар от Samsung да изглеждат отдадени изцяло на Android, вятърът на промяната започва леко да се усеща. След като дебютира със Samsung Galaxy Gear устройствата, операционната система се появи и с прототипи на телефони през февруари.

Според Wall Street Journal няма да се налага да чакаме още дълго преди да видим в магазините телефони, работещи с новата операционна система с отворен код. Източници на изданието твърдят, че в близките седмици на пазара в  Русия и Индия ще бъдат пуснати смартфони с инсталирана Tizen. От оскъдната информация става ясно едно – Samsung ще държи Tizen далеч от Европа и САЩ докато системата прави първите си стъпки.

По-рано тази година японският производител NTT Docomo се отказа от плановете си да прави смартфон с Tizen. Подобни стъпки предприеха и други международни телекоми като френския Orange. Макар Samsung да не разкриват бизнес плановете си, може да се предположи, че те разчитат на развиващите се пазари, където устройствата и ниската цена все още са по-важни от софтуера. Това изглежда добра стратегия за пускане на прохождаща операционна система, чиито първи стъпки не е задължително да бъдат безпроблемни.