Apple ще захранва завод от възобновяеми източници

В Аризона ще бъде построен нов завод на Apple, в партньорство с GT Advanced. Той ще бъде захранван изцяло от възобновяеми енергийни източници.

Предприятието ще произвежда стъкло от изкуствен сапфир за милиони, ако не и стотици милиони i-устройства. Не е ясно дали всичкото сапфирено стъкло ще се използва за iWatch, за следващия iPhone или за iPad.

Apple иска заводът да използва 100% възобновяема енергия. При това – още от първия ден. ИТ гигантът се е договорил с щатската управа и с местната енергийна компания Salt River Project (SRP) за реализиране на плана, като за целта са въведени в действие нови соларни и геотермални проекти.

SRP съобщи, че е подписала няколко нови споразумения за закупуване на до 75 мегавата енергия от възобновяеми източници през последните месеци. Засега дружеството не посочва колко точно енергия е свързана със сделката с Apple. Предприятието е добавило нови мощности чрез 25-мегаватова геотермална инсталация в Бийвър Каунти, Юта, както и геотермална централа с капацитет 50 мегавата в Империал Вали, Южна Калифорния.