Полицията в Ню Йорк ще може да ползва Google Glass

Полицаите в Ню Йорк скоро може да започнат да използват очилата с добавена реалност Google Glass по време на работа. В момента най-голямото полицейско поделение в САЩ извършва тестове с устройствата, съобщава онлайн изданието VentureBeat.

Целта е да се проучат възможните ползи от Google Glass за полицаите при извършване на редовните им патрули, както и при разследванията на престъпления. От участъка споделят, че са си купили няколко чифта след като са се записали в програмата Glass Explorer на Google, която позволява на американците да кандидатстват за разрешение да си купи очилата. Говорител на интернет гиганта също заявява, че компанията не работи заедно с полицията и тя се е сдобила с устройството без съдействие от страна на фирмата.

За момента представителите на органите на реда не разкриват плановете си за Google Glass. Те споделят, че очилата могат да се използват по време на патрулиране, за получаване на допълнителна информация например.

Полицията в Ню Йорк не е единствената, която има интерес към очилата. Полицейското управление в Сан Франциско също разглежда потенциални ползи от Google Glass, но до момента не се е сдобило с тях, за да ги пробва.

За сметка на това патрулиращите полицаи в Сан Франциско разполагат със смартфони Samsung Galaxy S4. Чрез тях те проверяват полицейската база данни и сравняват снимки на заподозрени в реално време. Google Glass може да имат подобно приложение, което ще улесни полицаите, защото ще освободи ръцете им и няма да отвлича вниманието им.