Sony със 78 процента шанс за фалит до 2 години

Ако се вярва на един математически алгоритъм бъдещето определено изглежда мрачно за Sony.

Според Macroaxis има шанс от цели 78 процента производителят на PlayStation 4 да обяви фалит в рамките на следващите 2 години.

Негативната и леко сензационна прогноза е направена на базата на софтуер за оценка на вероятността за фалит.

“На базата на последните финансови резултати, вероятността Sony да обяви фалит в следващите 2 години е 78 процента. Това е със 181 процента по-висока вероятност от средната за сектора за потребителска електроника и със 168 процента повече от средното за производителите на електронно оборудване”, се казва в анализа на Macroaxis.

За сравнение двата конкурента на Sony в областта на видео игрите Microsoft и Nintendo се представят значително по-добре. Според алгоритъма на Macroaxis шансът Microsoft да обяви фалит в следващите 2 години е само 1 процент, докато за Nintendo тази опасност се оценява на 22 процента. Оценката на Macroaxis е, че докато гейм подразделението на Sony изглежда стабилно, бизнесът на компанията в други електронни сектори е значително по-слаб.

Самият алгоритъм използва налична информация като финансови резултати и цени на акции, за да предсказва стабилността на компаниите в дългосрочен план.