Китай прави собствена операционна система

Китай възнамерява да създаде собствена операционна система за мобилни устройства, която да е по-сигурна от популярните iOS и Android.

Новата платформа ще е базирана на Android, но ще функционира самостоятелно и няма да бъде толкова лесна за наблюдение от страна на американските специални служби.

China Operating System или COS бе обявена от Китайската академия на науките и е създадена от академичната организация в сътрудничество с базираната в Шанхай компания Liantong Network Communications Technology.

Операционната система е достатъчно гъвкава и може да се ползва както от мобилни устройства, което ще е първоначалното й приложение, така и от персонални компютри. Според заместник изпълнителният директор на Liantong Network Communications Technology Чен Фей, крайната цел е COS да се превърне в основната софтуерна платформа на страната.

Оказва се, че инициативата е била продиктувана от прекратената поддръжка на Windows XP и от скорошните разкрития относно практиката на американските служби да събират нерегламентирана информация от милиони потребители.