Amazon, Google и GoDaddy редовни цели на хакери

Нов доклад по киберсигурност показва, че някои от най-големите имена в технологичната индустрия са обекти на редовни хакерски атаки.

Сред тях са лидерът в онланй търговията Amazon, интернет гигантът Google и големият хостинг провайдър GoDaddy.

Това става ясно от актуалния доклад на компанията за онлайн сигурност Solutionary, който се отнася за последното тримесечие на 2013 г. Най-интересният извод от него е, че облачните сървъри все повече се използват за разпространяване на зловреден сотфуер. Точно поради тази причина Amazon, Google и GoDaddy попадат на прицел на кибер престъпници, които използват техните облачни услуги, за да създават, хостват и разпространяват своите зловредни програми. Облачната инфраструктура им позволява да заразяват милиони компютри при изключително нисък разход на ресурси.

Заключението на Solutionary е, че антивирусните програми все още са важен компонент на компютърната сигурност, на стават все по-малко ефективни в борбата с хакерите. В един от случаите, разследвани от компанията, нито една антивирусна програма от Топ 40 не успява да засече повече от 750 зловредни файла.

Само за 2 седмици опасният сайт bb.rauzqivu.ru работи в 20 страни, използва 67 интернет провайдера и 199 уникални ІР адреса, за да не бъде засечен.