АНС прихваща 200 млн. съобщения на ден

Около 200 милиона кратки електронни съобщения биват прихващани ежедневно от американската Агенция за национална сигурност.

От тях тайната служба е в състояние да извлече лична информация като адреси, контакти, местоположение и номера на кредитни карти.

Всички тези данни принадлежат към огромен масив от “неспециализирана информация”, която не се прихваща, защото е свързана с конкретни операции и подозрения. По данни на английския ежедневник Guardian, който се позовава на бившия служител на агенцията Едуард Сноудън, тази дейност излиза извън актуалните цели и планове и обхваща “практически всичко, което може да се улови”.

В базата данни, която агенцията изгражда от уловените SMS съобщения, се включат имена, планове за пътувания, финансови транзакции и др., включително и за много индивиди, които не са заподозрени в нелегална дейност. Освен това Агенцията за национална сигурност е споделяла част от тази информация и със своите английски колеги. Благодарение на специализиран софтуер, наречен Prefer, пък съобщенията се подлагали на автоматичен анализ.