Sony и Panasonic спряха OLED партньорството си

Сред като работиха заедно в продължение на година и половина по ново поколение висококачествени OLED дисплеи, Sony и Panasonic разпускат съвместната си инициатива.

Причините за това решение на двете японски компании са както техническите трудности, които изпитват, така и желанието им да се съсредоточат върху Ultra HD телевизорите.

Първоначално съвместното начинание между двете компании бе обявено през юни 2012 г. като тогава Sony и Panasonic си поставиха за задача да намалят производствените разходи на супертънките OLED екрани и така да направят технологията по-достъпна за производителите. Двата гиганта дори се надяваха, че до края на миналата година тяхната съвместна технология ще навлезе във фазата на масово производство.

Специално Sony бе сред първите пионери на OLED технологиите, но в момента южнокорейските конкуренти Samsung и LG са водещите имена на пазара. Дори и те обаче имат проблем с продажбите на прекалено скъпи модели. И двете компании имат 55-инчови екрани, чиито начални цени започват от 10 000 долара.