Google отново под лупата на ЕК

Европейската комисия постави нови изисквания към Google, за да не бъде обвинен американския гигант в нечестни практики.

“Google трябва да предложи още отстъпки в политиката си и да направи това скоро, ако иска да избегне глоби относно своите практики, които противоречат на правилата за нормална конкуренция”, обяви комисарят по конкуренцията в Европейската комисия Хоакин Алмуня.

“Нуждаем се от повече отстрана на Google и то не следващата година, а още в следващите седмици”, заяви комисарят. Той даде да се разбере, че все още не е получил пълен отговор от Google какво възнамерява да промени компанията, за да вкара политиката си в установените от ЕС бизнес практики.

Комисията разследва интернет гиганта вече 3 години и твърди, че начинът, по който Google борави с резултатите от своята търсачка може да навреди на конкуренцията и да даде на собствените продукти на Google по-добро пласиране спрямо тези от други компании.

През миналата година Google излезе с писмо до кабинета на комисар Алмуня, в което се казваше, че компанията ще започне да налага по-често конкурентните продукти в своята търсачка, както и, че ще направи по-лесно за рекламодателите да сменят платформите, с които работят.

През декември 2013 г. обаче Алмуня изтъкна, че отстъпките на Google “не са приемливи, тъй като не са предложения, които могат да изкоренят нашите страхове относно конкуренцията в ЕС”.