Google – къде е най-цензурирана търсачката?

Турция оглавява списъка на държавите, поискали премахването на съдържание от интернет търсачката на Google, личи от доклад за прозрачността на информацията, изготвен от интернет гиганта.

Страната е отбелязала скок с рекордните 966 процента по брой на молбите през втората половина на тази година спрямо предишния изследван период.

Турското правителство е предало на Google 1673 молби за премахване на общо 12 000 теми, в т.ч. линкове, отнасящи се до политически представители и секс скандали, които компанията е отказала да отстрани.

Турция е следвана от Съединените щати, подали 545 молби, и Бразилия с 300 молби за премахване на информация. На четвърто място е Русия, която е подала 257 молби до Google за отстраняване на съдържание от търсачката. Тя обаче също отбелязва голямо нарастване на техния брой – от 125 процента. Пета е Индия, която е отправила 163 искания за премахване на съдържание.

Google е премахнала съдържанието в 36 процента от случаите, като при 54 процента от одобрените молби решението се основава на съдебна заповед.