Apple планира фото ъпгрейд на Siri

Персоналният дигитален помощник Siri може да се сдобие с нови функции, които й позволяват да тагва и да търси по снимки.

Това личи от нов патент, който Apple е получила и който се отнася до “метод за тагване и търсене по снимки с помощта на гласови команди, задавани на дигитален асистент”.

Потребителите ще могат да тагват снимките веднага щом ги направят, като един от примерите в патента е репликата “Това съм аз на плажа”, след което ще могат да групират албумите по географско местоположение. Технологията ще може да разпознава още лица, сгради и пейзажи, така че да прилага етикети директно на снимки в iOS Camera Roll. Първоначално етикетите ще се поставят с гласова команда, а след това новите снимки, разпознати по сходен принцип, ще бъдат отбелязвани автоматично.

iOS потребителите ще могат да поискат от Siri да им покаже съответните снимки като например изговорят командата “Покажи снимки с мен на плажа”.

“Въпреки че дигиталните снимки се развиха значително в последните години, традиционните подходи към тагването на снимки все още не са достатъчно интуитивни и отнемат прекалено много време”, се казва в мотивацията на Apple при заявлението за патент.

В момента приложението Photos в iOS 7 вече позволява групирането на сходни снимки така, че добавянето на подобна функционалност към Siri изглежда естествен следващ ход.