Троянски коне тормозят финансовите институции

През първите девет месеца на 2013 година, броят инфектирания, дело на най-често срещаните видове Троянски коне, отбелязва ръст от 337 процента.

Това са почти половин милион инфектирани компютъра в рамките на месец, които са податливи на измама, твърди компанията за компютърна сигурност Symantec.

По данни на Symantec най-често атакуваната банка за 2013 г. се намира в Съединените Щати, като тя присъства в 71.5 процента от всички анализирани конфигурационни файлове с Троянски коне. Всички 15 най-често таргетирани банки присъстват в повече от 50 процента от конфигурационните файлове. Това означава, че всеки втори Троянски кон таргетира поне една от тези банки.

Повечето финансови институции са наясно с развитието на кибер престъпността и разработват нови механизми за защита, които да блокират такъв тип кибератаки. За съжаление, внедряването на новите мерки за сигурност изисква време и пари, а киберпрестъпниците винаги ще намират нови и нови начини за атакуване. Очакваниято на Symantec са, че през 2014 година ще продължим да наблюдаваме кибератаки, таргетиращи онлайн банковите услуги.