Apple с празненство за 30-годишнината на Macintosh

В края на този месец ще се навършат точно 30 години от пускането на първия Macintosh и Apple планира голямо събитие, което да отбележи повода.

На него ще присъстват много от членовете на оригиналния екип, работил по Macintosh, както и “изненадващи” гости. Освен това ще бъде прожектиран и досега непоказван видео клип от ранните дни на Мас.

Самият Macintosh се появява на пазара точно на 24 януари 1984 г., като два дни по-рано по време на годишния Супербол финал е излъчена и прочутата реклама на компютъра.

“Сега е 1984 г. Изглежда, че IBM иска да има всичко. Apple е единствената надежда за конкурент на IBM. Дистрибуторите, които първоначално приветстваха IBM сега се страхуват от компанията, тъй като тя доминира и контролира всичко. Затова те се обръщат към Apple в очакване тя да им осигури бъдещата свобода”, коментира Стийв Джобс тогава.

Разбира се, думите му не се оправдават и IBM PC продължава да доминира през годините, но с помощта на мишката и графичния интерфейс Джобс и екипът му все пак успяват да променят лицето на персоналния компютър.

Празненството по случай 30-годишнината на Macintosh ще се проведе на 25 януари 2014 г. като цената на билетите достига до 140 долара. Всички приходи от тях обаче ще бъдат дарени за благотворителност на фондация, занимаваща се с компютърната грамотност.