Ubuntu ще замени Win XP в Южна Корея

Официалната поддръжка за Windows XP ще спре на 8 април 2014 г. и много корпоративни потребители, които все още разчитат на старата операционна система, вече мислят усилено за нейната смяна.

Според сайтът Business Korea властите в азиатската страна са на път да заменят ХР с Ubuntu, когато моментът настъпи.

Цитирайки източници от IT индустрията, сайтът твърди, че в момента в страната тече усилена дискусия относно замяната на Windows XP с алтернативна операционна система.

“Към момента пазарът  на операционни системи е разделен до голяма степен между Windows и Mac без наличието на друга значителна алтернатива. Но въпросът с третата опция вече е реален проблем”, твърди сайтът.

Замяната на ХР с Ubuntu може да бъде много трудна задача, тъй като двете системи са доста различни. Потребителите ще трябва да се адаптират към новата OS и в крайна сметка властите ще трябва да дават пари не за закупуване на Windows лицензи, а за подготовка на служителите. Сред градските администрации по света Linux вариантите стават все по-популярни и немския град Мюнхен е добър пример за това. Там в продължение на няколко години бе извършена тотална замяна на Windows с Linux и LibreOfficе.