Adobe с рекорден скок в акциите

Преходът на Adobe Systems към платен софтуерен абонамент ще бъде приключен към края на следващата година и инвеститорите определено имат причина да са доволни от това.

Акциите на компанията скочиха с 5.36 долара или 10 процента, за да достигнат рекордната за всички времена стойност от 59.35 долара в края на миналата седмица, след като Adobe обяви финансовите си резултати за четвъртото тримесечие на годината.

“Adobe продължава да постига по-високи резултати от очакваното и преходът към платен абонаментен модел се приема добре”, коментира анализаторът Самад Самана от FBR.

По данни на Adobe към момента 1.44 милиона души имат достъп през програмата Creative Cloud до Photoshop, Illustrator и другият творчески софтуер на компанията. Това е по-високо постижение от очакваните 1.25 милиона души, които Adobe предвиждаше. В рамките на следващите 12 месеца компанията очаква броят на абонатите да надхвърли 3 милиона, а до края на 2015 г. Adobe се надява те да са 4 милиона.

Програмата Creative Cloud обаче има и своите критици, които се възмущават от това, че техният софтуер ще спре да работи щом те не платят таксата си от 50 долара всеки месец за пълен абонамент. Като алтернатива Adobe предлага вечен лиценз за софтуера си, който не изтича никога.