Смартфон: Zopo ZP980 Ultimate

Производител

Zopo

Покупката на нов смартфон винаги е свързана с търсенето на отговорите на някои важни въпроси, отнасящи се до хардуера и софтуера на модела. В случая с Zopo ZP980 Ultimate неминуемо бихте се запитали какво точно представлява MediaTek процесора и Cortex A7 архитектурата, както и това дали един относително неизвестен у нас китайски производител може да има успех в конкуренцията на познати марки.

След известно време, прекарано с апарата, става ясно, че той всъщност е доста солидно решение, което в никакъв случай не трябва да пренебрегвате, ако търсите апарат от висок клас, който едновременно с това да ви прави по-различни от останалите.

Освен самия смартфон в комплекта влизат още калъф, втора батерия, ръководство за потребителя, microUSB кабел, слушалки за музика и приемане на разговори и зарядно устройство. Това прави окомплектовката доста добра, особено за хора, които ценят както самия продукт, така и наличието на допълнителни аксесоари.

Взимайки Zopo ZP980 Ultimate в ръце, първото нещо, което ни прави впечатление е красивият 5-инчов дисплей. Той е произведен от майсторите на екрани Sharp и има уникално високата резолюция от 1080р. Освен това панелът е OGS, което означава, че чувствителното на допир стъкло и LCD екрана са на един и същ слой, така че не се получава онази грозна празнина между двете, която се среща при други модели. В същото време екранът е и IPS, което пък гарантира широк зрителен ъгъл и богати цветове.

В долната част на лицевия панел са разположени стандартните 3 капацитивни бутона, поддържащи съответно функциите Options-Home-Back. При натискане те светват в приятна мека светлина, видима преди всичко на тъмно, което всъщност е и важното. Целият гръб на апарата е покрит с приятна леко грапава повърхност, която придава по-изискан вид от стандартните пластмасови корпуси. В горната част е разположена внушителна 13.3-мегапикселна камера с LED светкавица. Спикърът не е особено силен, но върши работа.

На десния страничен панел е бутонът за пускане и изключване, придружен от малка иконка, указваща функцията му. Копчето се натиска плавно и изкача лесно за разлика от някои други телефони като например тези на НТС. Отгоре е разположен вход за стандартен 3.5-милиметров аудио жак. Ако обичате да слушате музика в движение със сигурност ще трябва да се снабдите с нови слушалки, тъй като приложените в комплекта не са особено добри. Да, те са функционални на базово ниво, но басът им определено е слаб и имат само един бутон за приемане на разговори за разлика от други модели, които са с бутони за пауза и превключване между песните. На левия страничен панел е бутонът за регулиране на звука, който също е стабилен и се натиска отчетливо.

Накрая на дъното е microUSB портът за зареждане и връзка с компютър. Когато свържете Zopo ZP980 Ultimate с домашното си РС получавате опции за разпознаване като USB Storage, MTP или PTP връзка или само за зареждане.

В сърцето на Zopo ZP980 Ultimate е разположен четириядрен процесор Mediatek MT6589T Quad Core Cortex A7 с работна честота 1.5Ghz. Графичният ускорител е едноядрен PowerVR SGX544, а наличната RAM памет е 2GB. Въпреки че в хардуерно отношение компонентите не са така популярни като тези, които откриваме в апарати от висок клас на други производители, в съчетание с Android 4.2 Jelly Bean Zopo ZP980 Ultimate се представя относително добре по време на бенчмарк тестовете. На вървящата с Unreal енджин Epic Citadel телефонът постига 51 кадъра в секунда, докато при 3D Mark нещата не са толкова гладки и при нормалния тест стига до 10 кадъра в секунда; на екстремния вариант резултатът е още по-нисък. Хубавото е, че въпреки относително слабата батерия от 2000 mAH, нейният живот е изненадващо добър, което винаги е голям плюс.

Категория, в която ZP980 се представя добре еWiFi обхватът. Сравнителните тестове показват, че когато сте близо до сигнала, и този апарат, и конкурентните имат еднакво добър прием. Когато обаче се отдалечите до 20-25 метра ZP980 запазва обхвата и ви гарантира максимално широко покритие при WiFi хотспотовете.

Други относително дребни, но иначе важни плюсове в полза на модела са фактът, че не идва предварително наблъскан с ненужни програми (т.нар. bloatware), както и че предната му камера е с изключително високо за вида си качество, което гарантира отлични видео разговори.

Като цяло Zopo ZP980 Ultimate е приятна изненада в почти всяко едно отношение. Той има добра изработка, не са използвани евтини материали, комплектът е добър, а дисплеят заслужава адмирации. В хардуерно отношение апаратът залага на алтернативната конфигурация и до голяма степен  печели. Той няма да бъде най-добрият избор за потребители, които очакват максимално високи резултати от хардуера, но ще ви свърши работа в голяма част от случаите. Минусите са относително дребни и в никакъв случай не развалят доброто впечатление, което Zopo ZP980 Ultimate прави при дебюта си на пазара у нас.