Windows 8 се разпространява по-бавно от 7

Въпреки че вече е на цели 4 години, Windows 7 продължава да расте по-бързо от новия Windows 8, показват нови данни.

По проучване на компанията Statista Windows 8 все още се ползва едва от 9.3 процента от компютърния пазар. От друга страна Windows 7, който дебютира през октомври 2009 г., е бил два пъти по-популярен 12 месеца след премиерата си.

На Windows 7 бяха необходими само няколко месеца, за да надмине 10-процентов пазарен дял, а до края на първата си година платформата вече имаше 20 процента от пазара на РС операционни системи. На свой ред Windows 8 стартира бавно и продължава да има ограничен растеж, въпреки че продажбите са се покачили слабо в сравнение с лятото. След първата си половин година на пазара новата операционна система успя да достигне едва 5-процентов дял.

С други думи Windows 8 бива напълно надигран от своя 4-годишен предшественик, въпреки че Microsoft вече се опитва да наложи визията на Windows 8 и на други платформи като XBOX и Windows Phone, коментира Statista. Сега компанията може само да се надява, че коледния период ще се окаже силен за Windows 8 и ще генерира така необходимия скок в продажбите на софтуера.