Социалните медии се съревновават със секса – и печелят

Ново проучване в Англия установи, че за пръв път сексуалната активност сред младите обитатели на Албиона е спаднала и учените подозират, че присъствието на прекалено много джаджи в спалнята може да е една от причините за това.

Това личи от последното издание на National Survey of Sexual Attitudes and Lifestyles – проучване, което се провежда сред англичаните веднъж на десет години.

В него участват повече от 15 000 души като се оказва, че онези на възраст между 16 и 44 години правят секс средно по-малко от 5 пъти на месец. Това е спад спрямо предишните проучвания, които са направени пред 1990-1991 и 1999-2001 г., когато интернет е неразпространен, а социални мрежи не съществуват.

Според учените причината за спада в сексуалната активност се крие в напрегнатия ежедневен живот, стреса и прекаленото навлизане на технологиите в личното пространство.

“Хората имат смартфони и таблети и често ги взимат със себе си в спалнята, където използват Twitter и Facebook и пишат имейли”, коментира д-р Кат МВърсър от Университетския колеж на Лондон. Според нея изобилието на онлайн порнография също може да се счита за причина за намалената реална сексуална активност.