Зукърбърг: САЩ се изложиха с подслушването

Американските власти са се провали в опита си да реализират своята тайна програма за събиране на информация от частни лица, обяви съоснователят на Facebook Марк Зукърбърг.

Изпълнителният директор на компанията зад най-популярната социална мрежа в света строго разкритикува Вашингтон за това, че шпионската програма не е достатъчно прозрачна.

“Мисля, че при тези неща винаги трябва да има баланс – от една страна те трябва да правят това, което трябва, а от друга да са честни пред обществото”, коментира Зукърбърг пред телевизия АВС. “Мисля, че правителството наистина се издъни с този случай. Те дори продължават да го правят и сега и се надявам, че поне ще повишат нивото на прозрачност на дейността си”.

Зукърбърт отново потвърди, че Facebook никога не е получавала искане от Националната агенция за сигурност да предостави лични данни или друга информация в големи количества.

“А ако беше станало, щяхме да се борим срещу това искане с всички сили”, категоричен е Марк Зукърбърг.

Действията на Националната агенция за сигурност попаднаха под общественото внимание и критика, след като Едуард Сноудън разкри данни за това как са били подслушване телефони и прихващани имейл съобщения.