AMD: ще гоним Nvidia с Kaveri APU

Не е тайна, че амбицията на AMD е да достигне нивото на графиката, което предлага Nvidia, а новият коз в тази надпревара се нарича Kaveri APU.

За да демонстрира превъзходството на Kaveri, компанията направи паралелен тест с новия шутър Battlefield 4.

Едната тестова машина е снабдена с Kaveri APU, а другата – с конкурентната GeForce GT630 GPU. Резултатът обаче категорично е в полза на архитектурата на AMD, което личи от почти двойно по-високите кадри в секунда и гладката презентация, която не оставя съмнение за производителността.

“Искахме да докажем, че не е задължително да си купувате определени висококачествени видео карти, за да постигнете нужната ви производителност”, обяснява Адам Козак, старши продуктов мениджър в AMD. “Истината е, че огромната част от продажбите на картите на Nvidia са в ниския и средния клас – не по-високо от 630”.

AMD се надява, че пробивът ще дойде след успешната комбинация между Kaveri и Mantle архитектурата, създадена с помощта на известното гейм студио DICE. Това партньорство позволява броят на кадрите в секунда буквално да скочи, а достоверността на предлагания образ да е невероятна.

Първите десктоп конфигурации с Kaveri APU ще станат достъпни през януари 2014 г. и ще бъдат с вграден JPEG декодер. Той прескача ограниченията на Windows и забързва системата така, че да бъде в унисон с Kaveri. Компанията планира да покаже повече от възможностите на новата си технология по време на изложението CES 2014 в началото на следващата година. Отсега обаче е ясно, че Kaveri няма да има мобилна версия така, че AMD изключва възможността да видим подобно графично ускорение в смартфони и таблети.