Започнаха регистрациите на .luxury и .menu

Нова серия топ домейни вече ще бъде достъпна за регистрация като скоро се очакват още десетки или дори стотици нови разширения също да са налични.

Засега интернет предприемачите ще могат да избират между четири нови домейна – .luxury, .menu, .build и .uno.

В скоро време трябва да се появят домейни с разширението .app, които са полезни за създателите на мобилни приложения, както и градски домейни като .london и .nyc.

За момента първите четири домейна вече се предлагат от американската компания GoDaddy, която събира предварителни регистрации. Официално домейните ще бъдат пуснати в обръщение в началото на 2014 г.

“Домейните на практика са недвижимите имоти на 21 век, които ви позволяват да създадете вашето място в интернет”, обяви Ричард Мердинждър, вицепрезидент на GoDaddy, който отговаря за домейните. “Новите опции за имена ще дадат възможност на бизнесмените и предприемачите, както и на потребителите като цяло, да избират названия, тясно свързани с техния бизнес или местоположение”.

Трябва да отбележим, че GoDaddy е само компания, която продава домейни, а не ги регистрира, така че тя не може да гарантира, че всяко искане ще бъде уважено. След като регистрационния процес приключи, GoDaddy ще се опита да придобие съответния домейн от операторите. Ако за дадено име има по-голям интерес, то ще бъде предложено на търг.