BlackBerry остана без своя шеф

Торстен Хайнс вече не е изпълнителен директор на BlackBerry след като сделката, върху която се уповаваха надеждите на компанията, се провали.

Хайнс ще напусне поста си тъй като планът да бъде изкупена оглавяваната от него компания пропадна.

Хайнс се надяваше, че ще успее да осигури онези 4.7 милиарда долара, които щяха да направят закъсалия производител частен. Вчера обаче стана ясно, че водената от инвестиционната компания Fairfax Financial сделка няма да се осъществи. Идеята бе по този начин BlackBerry да излезе от публичните пазари и да има относително спокойствие докато се опитва да стъпи на краката си.

BlackBerry потвърди, че на мястото на Торстен Хайнс временно ще застане Джон Чен, който ще бъде назначен и като председател на борда на директорите.

Чен е добре известна фигура в света на технологиите като преди да се присъедини към BlackBerry е бил изпълнителен директор и председател на Sybase. Освен това е част от бордовете на мултимедийния гигант Disney и банката Wells Fargo.

Самата компания Fairfax обаче няма да изпадне изцяло от картинката и ще получи 250 милиона долара под формата на ценните книжка, които BlackBerry ще издаде сега. С продажбата на тези книжа на инвеститорите си производителят ще събере общо един милиард долара.