AT&T обмисля да купи Vodafone

В сделка на най-високо равнище в света на мобилните комуникации американският гигант AT&T обмисля да закупи едно от най-големите имена в бизнеса Vodafone.

Vodafone е вторият по големина мобилен оператор в света и AT&T и преди имаше аспирации да се пребори за собственост върху него.

По данни на финансовата агенция Bloomberg, която се позовава на добре запознати източници, в момента AT&T “полага основите” за потенциалната покупка. Ако бъде успешна, двата оператора ще покриват повече от 500 милиона абонати.

Още през пролетта на тази година се заговори, че AT&T и Verizon планират да купят Vodafone, но тогава до сделка не се стигна, а през април Verizon официално отрече да има участие в сделката. По-късно Verizon самостоятелно се откупи от Vodafone, плащайки 130 милиарда долара за да вземе нейния дял. Тази сделка се превърна в третата най-голяма корпоративна сделка в историята.

Последната голяма покупка на AT&T бе придобиването на Leap Wireless през юли, когато гегантът плати 1.2 милиарда долара. Компанията се опита да купи T-Mobile USA от Deutschе Telecom за 39 милиарда долара, но предложението бе блокирано от американските антимонополни власти, които се опасяваха от резултата.

Веднага след оповестяването на слуховете за евентуалната сделка акциите както на AT&T, така и на Vodafone скочиха съответно с 15 и 70 цента на бройка.