Android 4.4 е за широк кръг устройства

За разлика от предните версии на Android, най-новата ревизия на популярната мобилна операционна система е предназначена за максимално широк кръг мобилни устройства.

Това означава, че както мощни смартфони и таблети, така и апарати от по-нисък клас ще могат потенциално да се възползват от новостите, които Android 4.4 Kit Kat ще донесе.

Идеята на Google е по този начин да популяризира още повече платформата си и да не кара производителите да се ограничават до една или друга версия на Android според това колко мощен е хардуера на съответното устройство. По този начин операционната система може да бъде инсталирана както на апарат от 100 долара, така и на такъв от 600 долара, твърди интернет гигантът.

В момента мощни модели като Galaxy S4 и HTC One са в състояние да работят с най-новите версии на Android, но апарати с процесор на една или две години са принудени да се задоволят с по-стари ревизии или да разчитат на неофициално къстъм ромове.

Това води и до фрагментация на Android пазара, който все още се доминира от прекалено остарялата Gingerbread ревизия, следвана от Android 4.1 Jelly Bean.

“Конкретно в новите пазари Android расте с много висока скорост и ние просто искаме да се уверим, че платформата е актуализирана и работи добре”, казва шефът на Chrome и Android Сундар Пичай.