Megaupload е съхранявала над 10 милиона законни файла

Спирането на популярния онлайн хостинг сайт Megaupload бе приветствано като удар срещу интернет пиратството, но се оказва, че в мрежата са били съхранявани и милиони съвсем законни файлове.

След като сървърите на Megaupload бяха спрени и след това конфискувани, цялата налична на тях информация бе унищожена. Сред заличените данни влизат и повече от 10 милиона напълно легални файла, качени там от потребители, търсещи удобно място за съхранение на дигиталната си информация.

До този извод стигат компютърни специалисти от Северозападния университет в Бостън, които са анализирали данни от 1000 произволно подбрани файла, съхранявани в Megaupload. След първоначалната селекция всеки един файл е анализиран обективно и е поставен в една от трите категории – незаконен, законен и неопределен.

В крайна сметка учените установили, че значителните 31 процента от съдържанието на Megaupload наистина са незаконни файлове, нарушаващи авторски права. Но поне 4 процента от 250-те милиона качени файлове, което означава около 10 милиона файла, определено не са били проблемни. На всичкото отгоре учените не могли да се спрат на категорично решение за цели 65 процента от информацията.

4 процента не звучи като толкова много, но е важно да се отбележи, че докато пиратското съдържание по същество означава дубликати, то навярно голяма част от тези 10 милиона файла са били уникални и тяхното унищожаване  е реална загуба за потребителите.