AT&T със сделка за 4.8 млрд. долара

Американският гигант AT&T е сключил сделка на стойност 4.8 милиарда долара за изграждането на безжична инфраструктура.

Договорът е с компанията Crown Castle и съгласно него AT&T ще й продаде или отдаде под наем правата върху 9 700 комуникационни кули. Самата Crown Castle е доставчик на инфраструктура за ТВ излъчване и мобилни телекомуникации.

Базираната в Хюстън, щата Тексас Crown Castle  участва активно в над 100 мобилни пазара в Съединените щати и осигурява комуникационни решения на голяма част от американското население.

Crown Castle ще купи поне 600 кули веднага, а ще има правото да закупи останалите при изтичането на договора за наем. Като част от сделката AT&T ще отдаде мрежовия капацитет на кулите срещу 1 900 долара на кула. Партньорството ще трае най-малко 10 години като AT&T си запазва правото да го поднови за още до 40 години.

“Тази сделка ще ни позволи да извлечем преки финансови ползи от нашите комуникационни кули като в същото време развиваме капацитета си там, където е нужно”, обяви старши вицепрезидентът на AT&T Бол Хог. “ОСвен това тези пари ще ни дадат възможност да продължим нашите инвестиции в ключови области”.

Сделката трябва да бъде официално приключена до края на годината.