АНС е събрала милиони имейл адреси и чат сесии

Агенцията за национална сигурност е успяла да събере милиони имейл адреси и записи от чат сесии на американски интернет потребители, съобщи вестник Washington Post.

По данни на ежедневника агенцията е сложила ръка на стотици милиони имейли, взети директно от контакт листите на различни потребители. Същото се отнася и за чат сесиите, които са били прихванати при разговори в Америка и извън нея.

Събирането на данните става, когато съответната интернет услуга препраща информацията при рутинни действия от страна на потребителите като логване в акаунт, писане на електронно съобщение или синхронизиране на устройства.

Според източниците на Washington Post Агенцията за национална сигурност е използвала така събраната информация, за да търси данни за организации и индивиди, свързани с чуждестранни разузнавания. Всеки ден нейните експерти засичат по 500 00 контакт листи и списъци с участници в чатове. В рамките на един ден АНС прихваща 444 743 имейла от Yahoo, 105 068 от Hotmail, 82 857 съобщения във Facebook и 33 697 писма от Gmail.