Samsung Electronics представи Xpress

Samsung Electronics представи Xpress – нова серия черно-бели лазерни принтери и мултифункционални принтери (МФП). Устройства са предназначени за домашно ползване със среден обем страници и сравнително честа употреба. 

С принтерите Xpress мобилният печат е по-лесен от всякога благодарение на технологиите NFC и Wi-Fi Direct. Чрез NFC (near field communication) мобилният печат се свежда до поставяне на телефона на потребителя върху самото устройство, избор на документ за печат и автоматично отпечатване без допълнителна намеса или излишни действия. Технологията бе представена на потребителите преди няколко седмици с цветната серия консуматорски принтери и многофункционални устройства – C410W/C460W/C460FW, и по време на IFA в Берлин. (Единственото необходимо условие е смартфонът на потребителя да има възможност за NFC функция в настройките си. Такива устройства са смартфоните от висок клас на Samsung от серията Galaxy, а на NFCworld.com е даден подробен списък на устройствата, които поддържат NFC функция, съответно принтиране.

WiFi Direct осъществява връзка между мобилното устройство и принтера, без да има нужда от точка за достъп. С няколко лесни стъпки може да се отпечата желаната информация, без да е необходимо устройството да се доближава.

За двете функции потребителят трябва да има инсталирано приложението на Samsung за принтиране – Mobile Print App, като при NFC то се сваля автоматично, а при WiFi Direct е необходимо да се инсталира предварително. С негова помощ потребителите могат само с три лесни стъпки и без необходимостта от компютър да отпечатват и сканират от всяко мобилно устройство. За целта е достатъчно приложението Mobile Print App да бъде свалено на смартфона или таблета на потребителя, да бъде инсталирано и да се избере съдържанието, което трябва да се отпечата, сканира или изпрати по факс – лесно, бързо и ефективно.

Принтерите и многофункционалните устройства от серията Xpress са изцяло пригодени за мобилно принтиране и чрез Google Cloud Print – облачната платформа на Google и iCloud на Apple. Така потребителите могат лесно да отпечатват документи и друго съдържание дистанционно, от всяка точка, стига да имат профил в облачните услуги на Google и Apple. 

Още по-лесно става отпечатването за притежателите на Samsung Galaxy устройства, които притежават вградени необходимите функции и необходимостта от специално приложение за отпечатване отпада.