Pinterest спечели дело за домейни

Pinterest спечели съдебен спор срещу китайски интернет потребител, който бе регистрирал поредица от домейни с подобни имена.

В резултат социалната мрежа получи както обезщетение от 7.2 милиона долара, така и правата върху повече от 100 домейна, чиито имена са сходни с това на Pinterest.

“Това е добър завършек за всички потребители на Pinterest”, обяви говорител на компанията. “Ще продължим да работим в защита на тях и на нашите запазени марки”.

Компанията заведе делото срещу китаеца Киян Джин през август миналата година, защото с цел умишлена заблуда той бе регистрирал голям брой домейни с имена като pintesrest.com, pinterests.com и pimterest.com. Сега той бе признат за виновен по обвинения в нарушаване на запазена марка, опит за заблуда и киберпиратство. През годините китаецът нарочно е регистрирал стотици домейни с имена, наподобяващи тези на известни интернет компании като Google, Facebook, Twitter, Foursquare, Instagram, Etsy, Eventbrite, Foursquare, Hotmail, Hulu, Spotify, Quora, Square и Zynga. Подобен подход не е нищо ново, но случаят с Pinterest е интересен с това, че е един от редките, когато компания успява да локализира конкретен извършител и да го държи лично отговорен.