Уеб гиганти искат повече яснота при събирането на данни

Група от някои от най-големите интернет компании излезе с обща позиция относно правителствената политика по събирането на данни в световната мрежа.

С нея те настояват американските власти да водят по-прозрачна политика що се отнася до събирането и разкриването на лични данни.

Становището е изразено от корпорации като Google, Facebook, Twitter, Apple и Microsoft и е подкрепено от Американския съюз за граждански свободи, Фондацията за електронни граници, Репортери без граници и др. Те се обединяват в желанието си да прокарат Закона за прозрачност на наблюдението, който се обсъжда в Сената. Съгласно този закон всяка компания ще има правото да публикува основни данни за правителствените искания за разкриване на информация за частни лица.

През септември група интернет компании начело с LinkedIn и Yahoo пък стартираха петиция до американския федерален съд с молба да им бъде разрешено да разкрият колко пъти към тях са били отправяни искания на американските власти за предоставяне на лична информация, която може да е от значение за националната сигурност.