Ubuntu Touch за мобилни устройства на 17 октомври

В разгара на еуфорията около излизането на iOS 7 стана ясно, че мобилната операционна система Ubuntu Touch също има своя премиерна дата.

Компанията Canonical, която държи комерсиалната дистрибуция на Ubuntu, обяви че пусне Ubuntu Touch за крайни потребители на 17 октомври.

Тя ще стартира заедно с Ubuntu Linux 13.10, която е последната дистрибуция на Ubuntu за настолни компютри. Ubuntu Touch на практика е функционална мобилна версия на Ubuntu – достатъчно е само да включите вашето мобилно устройство в монитор и десктоп версията стартира сама.

“Като част от премиерата на Ubuntu 13.101 компанията ни ще представи и готовия за инсталиране на поддържани устройства имидж на Ubuntu Touch”, обяви Никълъс Скагс от Canonical. Версия на Ubuntu Touch за разработчици бе пусната още през февруари тази година за Galaxy Nexus, Nexus 4, Nexus 7 и Nexus 10 като до момента това продължават да бъдат единствените поддържани устройства.

Въпреки че операционната система ще стане публична другия месец, първите нови устройства с Ubuntu Touch не се очакват преди началото на следващата година.