Microsoft обмислял Surface смартфон

Софтуреният гигант Microsoft е планирал да пусне смартфон с марката Surface в случай, че Nokia Lumia се провали на пазара.

От модела били създадени няколко прототипа, които трябвало да послужат за основа на комерсиален модел при положение, че комбинацията от Nokia Lumia и Windows Phone не успее. Идеята била Surface смартфонът да бъде алтернатива на хардуера на Nokia и ранните Lumia модели.

Тъй като финландският производител все пак успял да постигне известен пазарен успех с новата си серия, идеята за Surface апарат била оставена на заден план. Вместо това ръководството на Microsoft решило, че директното придобиване на Nokia е по-доброто решение.

Интересно е, че новината за Surface смартфона идва едновременно с разкритието, че самата Nokia е експериментирала с Android като операционна система за своите апарати преди в крайна сметка да се реши да ползва Windows Phone.

Ежедневникът The New York Times съобщава, че финландците са пробвали Android на съществуващи Lumia модели и дори са стигнали до извода, че портването на мобилната операционна система за техния хардуер не е “непосилна задача”.

Това откровение кара както почитателите на Nokia, така и някои от нейните акционери да се замислят какво би станало, ако компанията бе решила все пак да ползва платформата на Android.