Newkia иска да задмине Nokia

Името Newkia звучи като някаква пародия, но всъщност става въпрос за съвсем реална компания и съвпадението с названието на известния производител на телефони не е случайно.

Компанията Newkia бе сформирана в Сингапур в деня в който бе обявена 7.2-милиардната сделка между Microsoft и Nokia. Целта на новата компания е съвсем проста – да привлече колкото се може повече служители на Nokia и ноу-хау на някогашния финландски лидер колкото е възможно.

“Основахме Newkia буквално в деня, в който Nokia продаде телефонния си бизнес на Microsoft”, обяснява Томас Зилиакус, председател на Newkia и основател на частната инвестиционна компания Mobile FutureWorks. “Това бе денят в който Nokia умря във Финландия и новата Nokia се роди в лицето на Newkiа”.

Зилиакус вече е привлякъл няколко служители на Nokia и се надява скоро към тях да се присъединят още кадри на финландската компания. По този начин инвеститорът иска да разшири максимално много уменията на екипа по целия спектър – от дизайна на смартфони до логистиката. Newkia ще бъде базирана в Сингапур, но основната развойна дейност трябва да става във Финландия.

Самият Зилиакус е прекарал 15 години като служител в Nokia, 7 от които е бил изпълнителен директор за азиатско-тихоокеанския регион. Той напуснал компанията през 1993 г., но по-късно отново бил привлечен за консултант.