Microsoft ще загуби доста WP партньори

Microsoft обяви, че и след покупката на Nokia ще продължи да предлага лиценз за своята мобилна операционна система, но според анализаторите досат вероятно е досегашните партньори на компанията да се отдръпнат от Windows Phone.

За момента американската компания възнамерява да продължи да предлага лиценза за Windows Phone, но това може да се промени в някакъв бъдещ момент.

Това на свой ред кара компании като HTC и Samsung, които и досега се колебаеха да ползват Windows Phone, да се отдръпнат съвсем. Ако Microsoft Иска да спечели реален пазарен дял на мобилния пазар, компанията трябва да си осигури пълна хармония между хардуера и операционната система. Това може да бъде постигнато по-лесно, ако Microsoft не се тревожи за поддръжката на други производители като Samsung, HTC и Huawei. На Nokia смартфоните се падат цели 82 процента от продажбите на Windows Phone за второто тримесечие на 2013 г. и най-вероятно след сделката тази цифра само ще се увеличи.

“Да, Microsoft наистина ще продължи да предлага лиценза за Windows Phone, но повечето хардуерни производители изцяло ще се откажат от него”, счита Йън Доусън, анализатор от Ovum. “Никой друг не е имал особен успех с Windows Phone и няма особен стимул тези експерименти да продължат”.

Доусън припомня, че има и изключения от това правило – през 2011 г. Google закупи Motorola за 12.5 милиарда долара и тогава мнозина се притесняваха, че този ход ще застраши значително независимостта на Android. Засега това не е станало, но някои компании като Samsung започнаха да експериментират по-усилено с алтернативи като Tizen и Bada.