Verizon може да се откупи от Vodafone

Продължителните разговори между Verizon и Vodafone за придобиване на независимост на американския мобилен оператор са на път да се увенчаят с успех.

В момента Verizon предлага на комуникационния гигант 130 милиарда долара, за да откупи изцяло дела на Vodafone във Verizon Wireless. По този начин Verizon ще стане напълно независима компания. Ако бордовете на двете компании одобрят сделката споразумението може да бъде оповестено публично още в началото на тази седмица.

Verizon е мобилен оператор номер 1 в Съединените щати, но Vodafone държи 45 процента дял от компанията. Желанието на американците да го откупят датира от години, но досега Vodafone изчакваше по-добра оферта. Ако бъде одобрена, сделката ще се финансира частично от собствени капитали на Verizon, а останалите 65 милиона долара ще дойдат от банкови заеми от JPMorgan Chase & Co, Morgan Stanley, Barclays Plc и Bank of America Merrill Lynch.

Слуховете, че Verizon и Vodafone преговарят се появиха през пролетта на тази година. През април Verizon нае банкови и правни съветници, чиято задача бе да създадат оферта от 100 милиарда долара за дела на Vodafone, но тогава предложението се провали, тъй като Vodafone настояваше за 130 милиарда.