Facebook с най-много искания за информация от САЩ

Съединените щати са държавата, отправила най-много искания къв Facebook за разкриването на поверителна информация на потребителите на социалната мрежа.

След като по-рано други популярни интернет компании като Twitter, Google и Microsoft разкриха отправените към тях искания от правителства по целия свят, сега дойде ред на Facebook да оповести кои са държавите, ухажвали най-много социалната мрежа за лична информация.

За периода 1 януари – 30 юни 2013 г. Вашингтон е отправил искания за разкриване на данни от 20 000-21 000 потребителски профила във Facebook. В 79 процента от случаите социалната мрежа е предоставила “някакво количество информация”. Това са най-вече профили, които са били въвлечени в криминални разследвания.

“Съдействахме до максималните граници, позволени от закона”, твърди Facebook. “От наша страна непрекъснато настояваме правителствата да дават максимална прозрачност за това защо изискват данни от профили в мрежата”.

След Съединените щати най-много искания за поверителна информация са изпратени от Индия, Великобритания и Италия. На другата крайност са България, Русия, Сърбия, Уганда, Япония и Камбоджа, всички от които са поискали информация за точно един профил. Във всички тези случаи искането не е било уважено.