Microsoft със слаби резултати, Surface RT е провал

Резултатите от последното тримесечие не са нещо, което Microsoft би искал да помни още дълго.

Финансовите постижения на софтуерния гигант се разминават значително с оптимистичните очаквания на компанията, а по всичко личи, че залагането на Surface RT се оказва провалена възможност.

Приходите на Microsoft за последното тримесечие са 19.9 милиарда, а чистата печалба е 4.97 милиарда долара. Печалбата върху всяка една акция на компанията е 59 цента. От друга страна Уол Стрийт очакваше приходите да надминат 20 милиарда, а печалбите на акция да се изчисляват на 75 цента.

Резултатите са повлияни от упадъка на РС пазара като цяло, призна главната счетоводителка на Microsoft Ейми Хууд, която все пак изтъкна, че корпоративните продукти на компанията продължават да се продават добре.

Конкретно Windows обаче продължава да страда тъй като Surface RT се продава слабо,, а Android и iOS таблетите все повече заграбват части от РС пазара. Загубите около Surface RT възлизат на 900 милиона долара. За последното тримесечие Windows подразделението на Microsoft е генерирало приходи от едва 1.1 милиард долара докато за същия период цифрата е била 2.4 милиарда долара.