Amazon с обвинение в книжно пиратство в Китай

Гигантът в интернет търговията Amazon бе обвинен от китайските власти, че участва в схема за продажби на книги с нарушени авторски права.

Според китайската страна чрез своите партньори там компанията е създала мрежа за разпространение на книги, които нарушават законите за защита на авторските права. Общо 36 са местните партньори на Amazon, с които компанията е развивала своята мрежа и които очевидно са в основата на проблема.

За да бъде разрешен той, китайските власти искат от компанията на Джеф Безос да предприеме незабавно четири мерки – да затвори 36-те фирми, да засили критериите според които Amazon набира своите партньори-разпространители, да комуникира по-редовно с Националната администрация за защита на интелектуалните права в Китай и накрая да повиши наказанията за онези разпространители, които продължават да продават пиратски книги.

Позицията на китайските власти към Amazon е част от продължително разследване на страната относно няколко компании, които правят бизнес в Китай, сред които личат още имената на Apple, Baidu, Tencent и Taobao.