Висшата лига иска да спре сайт за стрийминг на мачове

Висшата лига на Англия ще се опита да покаже червен картона на популярен, но незаконен сайт, който предлага на своите посетители възможността да гледат на живо мачове от календара на футболния шампионат на Острова.

Сайтът FirstRow1.eu, който е базиран в Швеция, предлага множество канали за стриймване на живо на най-различни спортни събития.

Въпреки че наскоро Висшата лига продаде ТВ правата за своите мачове за солидната сума от 5.5 милиарда лири, тя ще се опита да поиска затварянето на сайта. Съдържанието, което FirstRow1.eu предлага е безплатно, но и с доста ниско качество на картината.

Ако съдът в Лондон се произнесе в полза на искането на Висшата лига, интернет доставчиците на Острова ще забранят достъпа до FirstRow1.eu. В това не бива да има никакво съмнение, тъй като едни от най-големите провайдери – British Telecom и Sky – вече платиха съответно 246 милиона и 760 милиона лири за правото да излъчват мачове от Висшата лига. Това пък вече накара някои интернет правозащитници да възразят, че става въпрос за конфликт на интереси, от които ще бъдат нарушени правата на крайните интернет потребители.