Първи поглед: Sony Xperia ZU

Въпреки че още не е обявен официално, част от характеристиките на новият смартфон на Sony вече изтекоха в интернет.

От тях научаваме, че Xperia ZU се позиционира в нишата на т.нар. фаблети или кръстоски между смартфон и таблет. За това допринася широкият 6.4-инчов екран с гъстота на пикселите от 342ppi, който цели да превърне модела в конкурент на доминиращия този пазар Galaxy Note 2. За устройството се заговори още в началото на годината като тогава то бе известно с кодовото название Togari.

Сега тайванският сайт ePrice пусна повече подробности относно техническите характеристики на модела. Очаква се въпросният екран да бъде IPS LCD дисплей с резолюция от 1920×1080 пиксела. Гъстотата от 342 пиксела на инч не е толкова впечатляваща в сравнение с флагмана Xperia Z, но е по-добра от тази на Galaxy Note 2.

Освен това сайтът твърди, че Xperia ZU ще ползва 2.2GHz Snapdragon 800 процесор и може да има 2GB RAM памет, както и 16GB място за съхранение. Допълнителният microSD слот позволява разширение до 64GB.

Интересно е, че по данните на ePrice един от досегашните слухове за модела явно няма да се окаже верен. Става въпрос за задната камера на смартфона, за която до скоро се твърдеше, че ще бъде невероятните 20МР. Вместо това ePrice предлага далеч по-реалистичната стойност от 8МР с Exmor RS сензол плюс предна камера за видео разговори от 1.3МР.

Устройството ще се захранва от мощна 3,000mAh батерия, която би трябвало да осигури дълъг живот на апарата.

С предстоящото пускане на Galaxy Note 3 и HTC T6 на хоризонта, изглежда очевидно, че Sony също иска да има представител на нишата на фаблетите. Със сигурност ще разберем дали тези изтекли данни са реални когато Xperia ZU бъде обявен официално, а това най-вероятно ще стане на специално събитие в Германия, насочено за 25 юни.