iOS 7 дава нова доза увереност на Apple

Apple обяви дългоочакваната нова версия на своята операционна система iOS по време на WWDC 2013, демонстрирайки една солидна платформа и сериозна доза увереност във възможностите си.

iOS 7 определено се отличава с радикален нов дизайн, базиран на сходна основа. Ако трябва да правим някакви сравнения, то iOS 7 се отнася към предната iOS 6 така, както OS X към Mac OS 9 – познати основи сред морето от промени.

От новата платформа личи, че Apple вече не се опитва да наложи един и същ визуален език в iOS и OS X, като пример за това са различните версии на някои приложения в двете операционни системи. Така например Calendar и Safari са радикално различни приложения в двете платформи, макар че споделят някои концепции и данни като iCloud Tabs и Reading List.

Разбира се, естетиката е въпрос на гледна точка и според това кого точно питате за ревизиите на операционните системи на Apple може да получите коренно противоположни отговори. С iOS 7 и OS X обаче Apple показва новото си желание да създаде кохерентна среда в цялата операционна система. Това е нещо, което определено липсваше още от дните на Mac OS 8 и показва уверената позиция на дизайнерите на калифорнийската компания.