Обама пуска високоскоростен интернет във всички училища

Барак Обама одобри програма, която трябва да гарантира високоскоростен интернет достъп до всички начални и средни училища в Съединените щати.

Според президента всяко училище трябва да има по-широк достъп до технологиите както по отношение на учебната програма, така и на наличната интернет мрежа. Ето защо Обама поставя началото на нова инициатива, чиято задача е в рамките на следващите 5 години да осигури бърз интернет за 99 процента от американските училища.

“Живеем в дигиталната епоха и за да помогнем на учениците да се развиват, трябва да им дадем достъп до най-новите технологии”, обяви американският президент. “Затова днес поставям началото на ново предизвикателство за Америка – да свържем буквално всеки един ученик и всяка една класна стоя към високоскоростен интернет и да му дадем възможност да извлече максимума от това”.

Инициативата с името ConnectED трябва да достави до всяка една класна стая интернет със скорост най-малкото 100 Mbps като горната граница е 1 Gbps. Освен това самите преподаватели ще бъдат обучени как да използват все повече технологични уреди в своите часове. Особено внимание ще бъде отделено на училищата в селските райони, където към момента интернет достъпът е все още ограничен.

По последни данни на Белия дом едва в 20 процента от американските училища интернет връзката е достатъчно бърза, че да се използва пълноценно в учебната дейност.