Смартфоните минават обикновените телефони тази година

Броят на разпратените по магазините смартфони в световен мащаб за 2013 г. ще бъде по-голям от този на обикновените мобилни телефони, твърди IDC.

Очаква се апаратите със собствена операционна система да представляват 52.2 процента от пазарния дял на всички мобилни телефони, налични за продажба през тази година, докато стандартните мобилни телефони ще бъдат 47.8 процента. Като брой това означава, че приблизително 958.8 милиона умни телефона ще чакат новите си собственици в магазините по цял свят.

Това е сериозен скок с цели 32.7 процента в сравнение с онези 722.5 милиона бройки смартфони, разпратени по магазините през миналата година.

Според IDC разликата между умните и обикновените апарати ще продължи да се увеличава, тъй като търсенето на мобилен интернет и информация се повишава както в развитите, така и в развиващите се страни. Всъщност в новите пазари ще бъдат изпратени 64.8 процента от всички смартфони за 2013 г., докато през миналата година към развиващите се страни са били изпратени 43 процента от всички умни телефони.

“2013 г. представлява крайъгълен камък за смартфоните”, коментира Рамон Йамас, мениджър на мобилната програма на IDC. “Ако погледнете каталозите на големите производители ще видите, че те масово вече са преминали към смартфони и новите модели се превръщат в основно предложение в каталозите им”.