HTC T6 Phablet – една лоша идея

По всичко личи, че НТС планира да стане поредната компания, пуснала модел от т.нар phablet – кръстоска между смартфон и таблет. Но преди да направи тази рискована крачка на един прекалено нестабилен пазар, тайванската компания вероятно трябва добре да се замисли.

На теория мобилно устройство с голям екран винаги е добро предложение. Samsung, ZTE, Huawei и LG вече пуснаха такива модели, но това не означава непременно, че НТС трябва да поеме по същия път. Компанията вече има свой флагман – HTC One – и определено трябва да съсредоточи вниманието си върху него. HTC One се прие доста добре и според мнозина именно това е апаратът, който може да върне тайванците обратно на върха. Защо тогава НТК да пусне огромен нов модел, който най-вероятно ще засенчи HTC One, особено когато самият One се нуждае от цялото внимание?

Пускането на одумвания HTC T6 само ще отклони вниманието на потребителите от сегашния флагман на компанията. HTC One се радва на прилични продажби, но все още не е достигнал нивото на Galaxy S4, който продаде 10 милиона за по-малко от месец. НТС определено не трябва да бездейства и да се отказва от топ модела си. Трябва да отбележим, че самият HTC One изобщо не е малък телефон – неговият 4.7-инчов дисплей е с 0.3 инча по-малък от този на Galaxy S4, но е с HD резолюция и повече от добър. 5.5-инчов Galaxy Note 2 и 6.1-инчов Huawei Ascend Mаte може да звуат изкушаващо, но поставете един от тези гиганти в ръката си и ще видите, че реално не ви трябва толкова голям модел. Всъщност HTC One спокойно може да бъде препоръчан на всеки, който се колебае между него и по-големия дисплей. Това заедно с факта, че Note 2 доминира сериозно phablet пазара показват, че за Т6 има много малко реално място на пазара.

Ако НТС търси нов хит на мобилния пазар без това да става за сметка на продажбите на своя хит HTC One, компанията трябва да мисли в по-малки размери. Ниският и средният клас Android телефони са пълни с анонимни предложения и ако компанията успее да предложи умалена версия на своя флагман в по-малък и по-евтин модел, това може да бъде голям удар. В момента в ниския сегмент няма един отличаващ се телефон и точно това може да бъде шансът на НТС. Ако успее, компанията със сигурност може да реализира повече продажби отколкото във phablet сегмента. Всъщност тайванците и преди са имали добри попадения в долния клас – миналогодишният One S беше перфектен пример за апарат от среден клас, кйм когото трябва да добавим и One V, Desire X и Desire C, макар техният успех да не бе толкова очевиден.

НТС трябва да се концентрира върху създаването на солиден набор от три или четири телефона, които покриват основните ценови сегменти на пазара. Само когато компанията затвърди позицията си по този начин тя би следвало да търси възможност да допълнителни и нестандартни решения. НТС Т6 няма да съсипе НТС, но няма и да помогне. HTC One е апарат, който заслужава да бъде поставен на върха на смартфоните. Защо тогава да го засенчваш с една нелепо изглеждаща кръстоска?